Incalzirea Globala este o problema reala cu care ne confruntam cu totii, nu numai oameni de stiinta care au ca raspundere acest tip de problema. Se vehiculeaza ca aceasta problema legata de incalzirea globala este pur si simplu o idee provenita de la cineva anume pentru diverse scopuri iar toate aceste catastrofe sunt puse in seama circularitatii vremii(ne legam de perioada de acum 70 de milioane de ani in urma cand dinozaurii au disparut dintr-o problema asemanatoare). Ideea este ca adevarul se afla oarecum undeva la mijloc, dar problema incalzirii globale reise, din cercetarile oamenilor specializati, a fi o problema cat se poate de serioasa care ne afecteaza pe noi dar va afecta si mai semnificativ viitoarel generatii. Spun ca adevarul legat de incalzirea globala sta undeva la mijloc deoarce si acum 70 de milioane de ani in urma vietuitoarele au disparut tot din cauza schimbarii dramatice a climei, insa pe fondul emanatiei masive de CO2 de catre vulcani activi. In zilele noastre ne confruntam cu aceasi problema, insa daca acum 70 de mil. de ani in urma natura a fost cea care a cauzat aceasta schimbare radicala, astazi omul cuazeaza constient aceste emanatii masive de CO2 la nivel global. Daca la inceput schimbarile nu era asa vizbile, treptata prin trecere timpului si neameliorari situatiei au inceput sa apara furtuni din ce in ce mai dese si din ce in ce mai puternice cauzand atat pagube materiale cat si victime omenesti pe tot globul. Pot pune ca exemplu numeroasele furtuni de pe coastele marilor si a oceanelor dar si alte uragane, tornade, acestea fiind efectele schimbarii directiilor maselor de aer. Un alt efect negativ vizibil este reprezentata de reducera semnificativ a ghetarului din muntii Himalaya in ultimii 50 de ani. Aceasta reducere se poate observa destul de simplu daca observam harta locului din ultimii 50 de ani vazut din satelit. Deoarece masele de aer si-au schimbat directiile in ultimii ani au aparut zone in care se produc mari secete(in perioadele anterioare nu se petreceau asemenea evenimente ) si zone in care cantitatile de precipitatii s-au marit semnificativ, provocand inundatii, implicit disptrugeri materiale dar chiar si pierderi omenesti.
Ar fi destul de multe solutii pentru a incepe o prevenire importanta a acestei probleme. Lucrul elementar pe care trebuie sa-l avem in vedere este reprezentata de reducere cantitatii de CO2 emanata in aer, dar si de alte substante chimice. In acest scop au aparut motoarele mai putin poluante. Dar nu este suficint deorece sursa majora de proudus CO2 este repreznetata atat de centralele electrice care inca folosesc combustibili fosili ca materie prima dar si numeroasele fabrici care nu respecat acele norem elementare.
Asupra centralelor electrice se doreste in viitor o cat mai buna valorificare a resureslor nepoluante si chiar inepuizabile(centrale eoliene, mareomotrice, geotermale). O alta sursa de energei este reprezentata de centralele nucleare care insa folosesc ca porces fizic fisiunea si nu fuziunea cum ar fi de dorit. Insa centralele nucleare sunt inca destul de periculoase. O echipa de cercetatori fizicieni din Anglia doresc sa construiasca o centrala nucleara pe baza de fuziune. Acest lucru ar insemna ca in umra reusitei vom avea partede o sursa de nergie practic inepuizabila, asemanatoare Soarelui, adica am avea pe Pamant un soare la o scara mult mai mica.
Ar fi poate una dintre cele mai imporatante descoperiri ale lumii moderne, insa pana acuma nu sa reusit asemenea performante, urmand a vede evolutiile celor din Anglia.
O alta solutie destul de ingenioasa, dar destul de incerta este reprezentata de plasare intre Soare si Terra a unor oglinzi speciale cu diamnetrul de 1 m in vederea reflecatrii unei parti din razele solare care sunt destinate a ajunge pe Terra.
Sunt multe ipoteze dardestul de putine concluzii, iar eu inchei printr-o conluzie cat se poate de reala. Daca nu se vor lua masuri mult mai serioase decat cele din prezent se va ajunge intr-un timp destul de scurt la repetarea istoriei Terrei, iar daca generatile prezente nu vor fi afectate ata desemnifiativ, cu siguranta generatile urmatoare vor avea de suferit.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu