Memoria reprezinta acel proces complex prin care oamenii sunt capabili sa reproduca anumite informatii cu care au intrat in contact anterior. Memoria se clasifica in: memorie de scurta durata si memorie de lunga durata.
Memoria de scurta durata este procesul de memorare pe care nu punem foarte mult accentul motiv pentru care informatia va fi retinuta doar pentru un scurt moment.
Memoria de lunga durata este procesul de memorare aprofundat, pe care punem accentul cu adevarta si in urma caruia vom retine o informati pentru mai mult timp.
Pentru a reusi sa avem o memorie si o gandire excelenta, trebuie ca in primul rand sa-i asiguram creierului un "mediu" cat mai bun cu putinta.
1) Oxigenul are un rol esential in procesul de memorare deorece are un rol extrem de important pentru metabolismul neuronilor. Se considera ca oxigenul are un rol important mai ales in memoria de scurta durata.
2) Glugoza este un alt factor important in procesul de memorare, deoarece se considera ca este singurul element "retinut" de neuroni. Glugoza ajuta la memoria de lunga durata.
3) Somnul este un alt factor important in procesul de memorare deoarece ascute memoria si "pune in ordine" amintirile, 8 ore de somn contribuind foarte mult la acest proces.
4) Exercitiile de memori sunt si ele destul de benefice unei memorii "rezistente" in timp, acestea putand fi realizate prin repetari si concentrarea asupra esentialului.
5) Atentia este un alt factor important deoarce oamenii de stiinta au observat ca este nevoie de doar 8 secunde de concentrare asupra unei informatii si ea se va intiparii in minte.
6) Potasiul faciliteaza absorbtia de lecitina extrem de necesara in memorare. Surse de potasiu: carne pui, banane, prune uscate, cartofi.
7) Vitaminele sunt si ele foarte importante ata ca si producatori de neurotransmitatori cat si ca antioxidanti. Aceste vitamine le veti gasi in fructele proaspete si in legumele verzi.