sâmbătă, 13 septembrie 2008

Alopecie

Alopeciile reprezinta afectiuni ale parului si scalpului caracterizate prin caderea difuza sau localizata a parului.
Caderea parului este o problema destul de grava, pentru unii chiar mortala. Parul tine de aspectul fizic si asta este foarte important in zilele noastre. Fiecare vrea sa arate bine, sa fie placut de cei din jur, sa fie laudat. Sunt insa momente in viata in care problemele cad chiar si pe capul tau si asta nu e bine deloc.
Caderea parului are diverse cazue precum: stress, alimentatie dezechilibrata, soc emotional puternic, anumite medicamente care au efect negativ asupra radacini parului.
In special se spune ca un om are momente in viata in care ii cad cam 50 - 100 fire de par pe zi, aceste urmand sa se regenereze.
NICIODATA sa nu comparati cadere parului la barbati cu ce de la femei. In general cadere paruluii la femei este deoar tempora, datorita unei carente de vitamine, in urma unei nasteri, sau alte cazue, care sunt insa indepartate parul va continua sa creasca. La barabti problema e mult mai delicata deoarece la barbati interine alopecia androgenetica sau chelia mostenita de la tata, bunici .... si a.s.m.d. Atunci cand este vorba de aceasta problema si este in faza incipienta se mai potae salva din par si chiar regenera o parte din acesta doar cu ajutorul anumitor tratamente si anume: propecia(pastile 1 mg), proscar si avodart(5 mg) care este o pastila ce are rolul de a bloca DHT-ul, principala cauza a caderi parului de tip masculina, respectiv de a opri cadereapaului; minoxidil substanta activa care are rolul de a activa circulatia la nivelul scalpului si de a reface foliculi atrofiati, respectiv are rolul de a face parul sa creasca in zonele in care radacina parului nu a "murit" . Partea proasta este ca efectele tratamentului se vad dupa cateva luni (3, 4, 5..) iar daca efecte sunt multumitoare, tratamentul trebuie tinut atat timp cat vrei sa ai parul recastigat.
Singurul "tratament" permanet in cazul alopeciei androgenetice este transplantul de par, care necesita mai multe sedinte operatori, de regula 2-3 , iar rezultate multmitoare se vad dupa cam un an un an jumata depinde de numarul de interventii. Din pacate nu s-a inventat inca nimic care sa rezolve definitiv aceasta problema si sa fie accesibila oricarui om cu problemele acestea.
Daca aveti probleme legate de caderea parului va sfatuiesc sa sa nu incercati tot felul de tincturi sau produse luate dupa propria consiliere ci sa va duceti urgent la un dermatolog bun in probleme legate de cadere parului. Ca un sfat, vi l-as recomanda pe Dr. Irinel Nedelcu care a studiat si patologia paruilui si are cabinet in Bucuresti -Euroclinic- . Personal mi s-a parut un doctor care stie ce face( asteptsa vad daca tratamentele dansului au si rezultat).
Un doctor bun va poate detecta problema si respectiv sa o rezolve in masura in care are acces la tratamentle adecvate.
Pentru barbati, ca un prim simptom al alopecie androgenetice este acela ca parul incepe sa cada ori din dreptul frunti sau din partea crestetului capului. Insa nu este singura modalitate asa cum sustin uni medici, ci poate cadea si difuz de pe intreg scalpul.
Caderea parului este o problema care creeaza depresi in general in randul femeilor dar si in randul barbatilor. Caderea parului la barbatiinceep in general de la varsta de 28 30 de ani, dar sunt persoane care au inceput sa cheleasca de la 19 20 de ani.
Presupun ca cel care citeste acest articol il citeste pentru a se informa deaorece are problemele acestea. Am trecut si trec prin astea si nu am nici macar 20 de ani. Intelg perfect stare care. Va sfatuiesc sa va mentineti calmul si va spun din proprie experinta ca si stresul are un impact puternic asupra caderi parului. Daca veti fi in continuare stresati nu ve-ti rezolva nici o problema. NU STATI DEGEABA ICERCAND DIVERSE LEACURI BABESTI SI CAUTATI UN MEDIC FOARTE BUN caci doar unul bun va poate detecta problema cu adevarat.
Cateva informatii generale referitoare la tipurile de alopecii:

Alopeciile difuze sunt definite in raport cu o cadere normala de cca.50 de fire de par pe zi.Unele caderi ale parului sunt fiziologice (caderea parlui lanugo la nou nascut si cea zisa seboreica la sexul masculin).
Alopecia androgenica este foarte frecventa la barbati, responsabila de calvitia comuna, cu predispozitie ereditara-dominanta. Ea incepe dupa adolescenta, mai ales in regiunea temporala si este dependenta de atitudinea afectiva a subiectului vis-avis de podoaba sa capilara.Acest tip de calvitie la o femeie trebuie sa duca la cautarea unui sindrom de virilizare.Tratamentul acestui tip de alopecie este deceptionant si reprezinta o sursa importanta de profit pentru comertul cu produse medicale si para-medicale.
Efluvium telogen (alopecia difuza de stress) ,este datorat sincronizarii a numeroase fire de par in faza telogena, dupa un episod febril, o nasere dificila, o interventie chirurgicala sau un episod negativ psiho-afectiv.Refacerea completa dupa un astfel de episod se realizeaza in 4 pina la 6 luni.
Alopeciile toxice sunt datorate in special chimioterapiei anti-canceroase, antitiroidienelor de sinteza, anticoagulantelor, anticonvulsivantelor sau derivatilor de vitamina A.
Alopeciile difuze dobindite se observa in cazul mixedemului, insuficientei pituitare,hipertiroidiei, hipoparatiroidiei, diabetului sever, colagenozelor , carentelor alimentare , sindroamelor de malabsorbtie,sifilisului .
Pelada este o boala frecventa de cauza inca neprecizata, asociata cu vitiligo, cu auto-anticorpi anti-stomac, anti-tiroida, ereditate, diabet, atopie, traume psihice.Limita zonei fara par este neta,pielea este stralucitoare, punctata de orificiile foliculilor pilo-sebacei, inconjurata de fire rupte la 1 cm, deformate in forma de semnul exclamarii.Evolutia poate fi spre crestere spontana sau capricioasa, spre generalizare.
Alte alopecii in placi sunt fie traumatice: tricotilomania sau alopecii create de diverse tipuri de coafura.
Alopeciile cicatriciale urmeaza orice proces care distruge foliculul pilos :traumatism, arsura, afectiuni congenitale ,lupus, foliculite, modificari date de tratamente radioterapice, cancere epiteliale primitive, metastaze, etc.


banner
banner
banner